Makarska rivijera dio je priobalnog pojasa srednje Dalmacije dug oko 60 km i 3 km širok. U zagrljaju velebne planine Biokovo (1762 m)  i okupane suncem više od 2700 sati godišnje, s prosječnom temperaturom višom od 20 0C, Makarska rivijera pravi je mali mediteranski raj.
Makarska, antički Makar, prekrasno je mjesto ispod Parka prirode Biokovo, predivne planine, omiljenog izletišta planinara i avanturista. Biokovo je 1981. godine proglašeno parkom prirode, a ujedinjuje tri različite vrste krajolika: u podnožju su plodne zaravni iznad kojih je područje surih kraških stijena, a nad njima je visoravan prošarana ponikvama koje su među najdubljima u Hrvatskoj. Park prirode Biokovo je prepun u svijetu jedinstvena ljekovitog i aromatičnog bilja, a svake godine privlači tisuće planinara i izletnika. Planinari, letači, skakači našli su na Biokovu svoj raj i izvan ljetne sezone.
Makarska je luka i turističko središte Makarske rivijere. Leži u prostranoj uvali koju s   istoka zatvara rt Osejava, a sa sjeverozapada poluotok Sveti Petar. Stanovnici se bave uzgojem vinove loze, maslina i smokava, a bave se i turizmom i ribarstvom.